Doar un pas până la faliment
Această companie a dezvoltat cu succes un produs unic care a contribuit la menținerea performanțelor companiei până acum. Performanța financiară a companiei nu s-a menținut pe termen lung, așa că o bancă principală a trimis vicepreședintele care a angajat o persoană din afară cu experiență de top management, ceea ce a dus la o productivitate excelentă și la o îmbunătățire constantă a profitabilității în companie, metodologia folosită fiind MDC.
Apoi, un consultant MDC a fost invitat acolo, compania a început FS, un studiu de fezabilitate privind productivitatea și profitabilitatea timp de trei luni. Rezultatul FS arată posibilitatea reducerii numărului de angajați într-un magazin cu 30 de lucrători fără investiții de capital. Aceasta ar fi însemnat 200% creștere de productivitate. Apoi, după ce sistemul de control al performanței ar fi fost implementat, nivelul de performanță al lucrătorilor ar fi fost îmbunătățit de la 60% la 120%, măsurat cu un standard ridicat de sarcină. Deci, în cadrul magazinului, a fost identificată o posibilitate de îmbunătățire a productivității totale de 300 la sută folosind în principal MDC și controlul performanței.
După prezentarea rezultatelor acestui FS, top managementul a cerut consultantului să concedieze imediat cei 30 de lucrători. Imediat după, consultantul a răspuns NU, desigur, deoarece FS nu efectuează auditul și/ sau îmbunătățirea în sine, este doar o estimare a eficacității MDC și a controlului performanței. Prin urmare, proiectul MDC nu a mai început, iar compania a intrat în faliment doi ani mai târziu.
Directorul general era fondatorul și proprietarul companiei și a solicitat pur și simplu consultantul pentru cele de mai sus. Avea o lipsă de management modern. Raționalizarea și îmbunătățirea productivității sunt cu totul diferite și un consultant MDC nu-și propune niciodată să concedieze oamenii pentru simplificare.
Deoarece figura arată reducerea costului produsului, apoi BEP, punctul de pauză coboară de la A la B, iar asta face ca profitul să crească, chiar și veniturile prezente, rezultatul posibil conducând la creșterea volumului de vânzări și producție, deci nu este nevoie să fie concediați angajații.
Consultantul a făcut prezentarea către management, era o mină de aur acolo, cu toate acestea CEO nu a putut găsi și lua aurul.
Următoarea figură arată ce s-ar fi putut întâmpla cu aplicarea MDC – îmbunătățirea Break Even Point (BEP) prin MDC (de la punctul A la B):
De ce credeți că gândirea pe termen scurt este adesea aleasă în detrimentul unui program de productivitate consistent?
De ce unii CEO sunt destul de reticenți în raport cu datele evidente prezentate în figura de mai sus (obținute cu măsurători și materializate într-un studiu de fezabilitate a productivității și productivității viitoare)?
Referințe
1. Manufacturing Cost Policy Deployment(MCPD) and Methods Design Concept(MDC), The Path to Competitiveness, Alin Posteuca and Shigeyasu Sakamoto, CRC Press, USA, 2017.
2. Beyond World-Class Productivity, Industrial Engineering Practice and Theory, Shigeyasu Sakamoto, Springer, UK, 2010.
3. Design concept for methods engineering in Maynard Industrial Engineering Handbook, the Fourth ed. Hodson, Shigeyasu Sakamoto, McGraw Hill, 1992.