Redeschiderea companiilor in plina criza COVID-19
Lumea de azi se învârte în jurul COVID -19. Ce înseamnă astăzi redeschiderea unei companii?
În companii, evitarea totală a COVID-19 este calea și nu lupta zilnică cu el.
Parcă am asista la un concurs cu premii despre cine are curajul să deschidă afacerea din nou. Nu cred că este o problemă de curaj din partea anumitor CEO.
Redeschiderea companiilor înseamnă: existența clienților, existența tuturor furnizorilor, existența profitului, un nivel de calitate bun, livrări la timp etc. Este nevoie de un complex de factori pentru a se ajunge la o productivitate globală sustenabilă precum cea dinainte de criză, care să sigure profitabilitatea și continuarea cu demnitate a activităților companiilor.
Oricum am privi fluxul de bază al unei companii, motorul este omul. În contextul actual cauzat de pandemia de Covid-19, riscul de îmbolnăvire doar a unei persoane este mare, total impredictibil și greu de prevenit. Apoi riscul ca întreaga companie să se închidă pe motiv de infestare este la fel de mare. Închiderea, dezinfectarea, pornirea și repornirea unei companii înseamnă costuri foarte mari și există riscul de a strica relațiile de afaceri în mod iremediabil și de a reduce până la eliminare profitabilitatea.
Repetatele încercări de redeschidere, de revenire la o stare anterioară COVID-19 pot conduce ușor la faliment. Asta înseamnă soluții vechi la probleme noi.
Este absolut evident că multe nu vor mai fi la fel după COVID-19. Industrii întregi vor dispărea. Foarte multe companii aveau deja marje de profit extrem de mici înainte de pandemie. În acest context, riscul ca o mare parte dintre oamenii aflați în șomaj tehnic sau care lucrează de acasă acum să nu mai aibă unde se întoarce este real și evident.
Ușor, ușor vor rămane să facă afaceri doar companiile care:
- (1) își reproiectează total și inovativ fluxul de bază anti-COVID-19, astfel încât distanțarea socială să se respecte total; reproiectarea inovativă a fluxului înseamnă productivitate făcută în interiorul companiei (cu multă creativitate pentru inovare și fără bani mulți investiți); sunt deja tehnici japoneze consacrate pentru asta, sau
- (2) au un grad mare de digitalizare (sau care pot suporta în scurt timp un grad mare de digitalizare); digitalizarea înseamnă productivitate cumparată/externă (cu investiții mari în soluții de tip Industry 4.0).
Oricum, în ambele cazuri, companiile nu au mult timp la dispozitie și dacă doresc să supraviețuiască și să se dezvolte in viitor ar fi bine să-și găsească consultanții cu expertiza recunoscută în creșteri extreme de productivitate. Creșterea de productivitate în mod extrem nu se învață peste noapte de către angajați.
Experții în productivitate pot ajuta în mod real companiile acum!
Ce părere aveti?
Credeți că riscul de șomaj după pandemie din cauza infectării cu Covid-19 a angajaților din fabrici este unul major? Orice comentariu este foarte binevenit.
Referințe:
Reproiectarea inovativă a proceselor pentru respectarea distanțării sociale
Leave a Reply