Secretul unei abordari japoneze consistente in Occident
Sunt întrebat deseori în companii: de ce abordarea japoneză eșuează în Occident? Toată lumea știe că există multe cauze posibile și multe efecte asupra afacerii.
În ultimii ani, am avut marea onoare și privilegiul de a discuta frecvent despre abordarea japoneză originală (de la început până în zilele noastre) cu Dr. Shigeyasu Sakamoto (mentorul meu și cred că pot spune și bunul meu prieten).
Deci de ce apar eșecurile? Nu intenționez să fac o listă. Mi-ar fi ușor să spun că experții japonezi în îmbunătățiri văd/ percep lumea altfel. Acest lucru nu este în întregime adevărat. Ei muncesc din greu și continuu și, în consecință, sunt foarte buni în a înțelege profund micro-mișcările într-un ciclu de timp (uman și/ sau echipament). Apoi pot proiecta cu ușurință metode de lucru mult mai clare de la început, metode care se transformă în standarde cu timp scurt și fără variații semnificative (SOP).
Cred că aici este un mare punct al diferențelor dintre abordarea japoneză și implementările acesteia în Vest, primul pas: calea de realizare a standardizării inițiale și ulterioare (cheia stabilității mult dorite și cheia îmbunătățirii continue; printr-o abordare de tip ”inside out” mai degrabă decât una de tip „outside in”). Ce părere aveți? De ce eșuează abordarea japoneză în Occident?