Standardizarea setup-ului și impactul asupra OEE
Companiile sunt conștiente că planificarea producției trebuie să țină cont de fiecare tip de timp de configurare (set-up).
Practicienii admit că au nevoie de standardizarea timpului de configurare (set-up time – SOP pentru set-up) pentru: (1) creșterea flexibilității și (2) îmbunătățirea continuă a timpului de configurare (set-up time). Uneori, lor le este dificil să-i convingă pe manageri că pentru acest timp de configurare (set-up) nu trebuie să se planifice producție (la fel ca și pentru alți timpi asimilați timpilor de opriri programate – scheduled downtime: așteptare materiale, reparații planificate etc.). Standardizarea configurării (set-up – SOP) se realizează prin SMED (calea cu pași mici), MDC (calea inovativă) etc.
Dar standardul de configugrare (set-up) poate genera variații semnificative. Eu le explic adesea practicienilor că doar variațiile negative, cele care generează timp de lucru peste program (overtime), trebuie incluse în structura OEE. Pentru aceste variații, de la un anumit nivel în sus, recomand derularea de proiecte de rezolvarea problemelor (de exemplu cu A3) cu scopul reîncadrarii în standardul stabilit sau proiecte KAIZEN pentru refacerea/ îmbunătățirea standardului de configurare (set-up).
Așadar, la voi, timpii cu SOP pentru set-up time sunt în structura timpilor de opriri programate – scheduled downtime? Set-up overtime este inclus în OEE? Derulați proiecte de rezolvare a problemelor și proiecte KAIZEN pentru configurare (set-up)?
Sursa: Alin Posteuca on LinkedIn