FMEA este o cerință expresă a standardului ISO TS 16949.
Process FMEA este utilizat pentru a evalua efectul unor posibile căderi ale procesului asupra calității produsului. Process FMEA trebuie să fie realizat pentru orice proces nou sau pentru un proces curent care a fost programat să producă un produs nou pentru a fi siguri că sunt luate în considerare toate posibilele căderi și sunt implementate toate măsurile de remediere necesare. Process FMEA este și un instrument util de utilizat pentru a investiga rădăcina cauzei unor produse defecte într-un proces existent.
Acest workshop P-FMEA (Process Failure Mode & Effect Analysis) oferă dezvoltarea unei structuri comune pentru activitățile destinate să recunoască și să evalueze potențialul de eșec al unui design de produs sau de proces și efectele asociate. Totodată, se caută identificarea acțiunilor care ar putea elimina sau reduce posibilitățile de apariție a eșecurilor și dezvoltarea documentului de proces pentru a ne asigura că un design sau un proces face exact ceea ce trebuie pentru a satisface clienții.
Prin acest workshop P-FMEA – Process Failure Mode and Effect Analysis, Exegens® vă oferă abordarea ”căderilor din sistem”. P-FMEA este o tehnică inginerească utilizată pentru a defini, a identifica și de a elimina ”căderile din sistem”, problemele sau erorile potențiale și/sau cunoscute. Direcția FMEA este de a proiecta procesele astfel încât clienții să nu fie afectați.
Toate standardele avansate de Planificare a Calității Produsului (Advanced Product Quality Planning) furnizează metode structurate de definire și de stabilire a pașilor necesari pentru asigurarea că un produs satisface cerințele clienților. Planurile de control (Control plans) ajută calitatea produselor realizate în concordanță cu cerințele clienților și cu standardele stabilite. Planul de control furnizează abordarea structurală pentru proiectare, selectare și implementare a metodelor de control a valorii adăugate pentru întreg sistemul. O companie care are ca țintă un nivel de calitate ridicat trebuie să utilizeze P-FMEA în procesele de Planificare Avansată a Calității (Advanced Quality Planning) și în dezvoltarea propriilor Planuri de control.
Prin acest workshop P-FMEA se prezintă obiectivul principal care este abordarea tuturor modalităților prin care un produs sau un proces poate ”cădea”. O ”cădere” a unui produs sau proces reprezintă momentul când acestea nu pot funcționa cum a fost prestabilit. În viața reală a companiilor există o multitudine de ”oportunități” de cădere a sistemului.
PFMEA reprezintă un grup de activități proiectate pentru a:
– recunoaște și evalua potențialele ”căderi” ale produselor sau proceselor și a efectelor acestora;
– identifica acțiunile care ar putea elimina sau reduce potențiala cădere;
– documenta procesele.