8, 9 Aprilie 2019 – Cluj-Napoca  

Provocări

Cunoașterea și reducerea costurilor este și va rămâne una dintre sarcinile fundamentale ale conducerii de echipe în fiecare companie pentru un nivel sigur necesar de profit și un preț competitiv. Un sistem performant de CONTROLLING presupune cunoașterea și îmbunătățirea continuă a costurilor, indiferent dacă sunteți companie mare sau mică, de producție, de servicii, de comerț sau de distribuție.

Soluții

Pentru a supraviețui pe piețele cu o competitivitate mare și pentru a realiza un profit rezonabil, Exegens® oferă companiilor o abordare a cunoașterii și îmbunătățirii costurilor prin:

 • prezentarea interacțiunii dintre obiectivele de cunoaștere și de reducere a costurilor și celelalte obiective ale companiei;
 • prezentarea direcțiilor de proiectare și dezvoltare a unui sistem de costuri și de bugetare;
 • înțelegerea principalelor metode și tehnici de Controlling, posibilitățile de utilizare și efectele estimate;
 • abordarea și determinarea nivelului costului unitar curent al produselor;
 • abordarea și determinarea nivelului costurilor cu stocurile;
 • prezentarea conexiunilor dintre conceptele și modelele consacrate și explicarea modului cum pot fi acestea utilizate de către participanți în compania acestora;
 • prezentarea principiilor fundamentale pentru o schimbare culturală în care îmbunătățirea continuă a costurilor să devină elementul central al activității de zi cu zi atât a liderilor, a managerilor, cât și a tuturor angajaților companiilor și dincolo de acestea.

Rezultate

Cursul Controlling I: Bazele Controlling-ului permite participanților să înțeleagă rolul, obiectivele, conceptele și principiile activității de Controlling prin explicarea teoretică și practică a relațiilor dintre planificarea afacerilor, controlul acestora și îmbunătățirea continuă a costurilor din procese și activități.

Pentru companii, cursul Controlling I: Bazele Controlling-ului prin Exegens® oferă șansa de a îmbunătăți modul de abordare a cunoașterii și reducerii continue a costurilor.

Din perspectivă individuală, programul de training Controlling I: Bazele Controlling-ului prin Exegens® poate spori și accentua cunoștințele și abilitățile dumneavoastră de cunoaștere și îmbunătățire continuă a structurii costurilor și a bugetelor, poate crește gradul de adaptabilitate la cerințele de performanță profesionale actuale și poate spori oportunitățile de dezvoltare a carierei.

Durata cursului ”Controlling I: Bazele Controlling-ului” este de 2 zile.

Ziua I

 • CONCEPTUL DE CONTROLLING (activitatea managerilor, definiții, structuri de costuri)
 • DIRECTII DE DEZVOLTARE A UNUI SISTEM DE COSTURI (acumulare, măsurare, alocare, strategii și KPIs; absorption costing – exemple și baze de repartizare; gross margin; contribution margin; opportunity costs; make or buy decisions; break-even point – exemple)
 • COST SYSTEM: Job-Order Costing și Operating Costing (trasare și alocare; tipuri de documente utilizate – exemple și explicații; predetermined overhead rates; work in process; calcularea sub-aplicării sau supra-aplicării overhead cost – exemple; rate predeterminate multiple; conversion costs; operating costing – exemple)
 • COST SYSTEM: Activity-Based Costing (alocarea overhead costs; metoda ratei unice – exemplu comparativ; departmental overhead rate – continuarea exemplului comparativ; metoda ABC în 4 pași majori – continuarea exemplului comparativ; activity-based management; Kaizen Costing)
 • COST SYSTEM: Process Costing Systems (fluxul costurilor; unități echivalente; conversion costs & material costs și reducerea costurilor)

Ziua a II-a

 • COST SYSTEM: Standard Costing (stabilirea costurilor standard; tipuri de erori; analiza variațiilor – exemple; interpretarea detaliată a variațiilor; motive de variație a costurilor; avantaje și dezavantaje)
 • REDUCEREA COSTURILOR UNITARE – concept Exegens®: identificarea direcțiilor de reducere a costurilor unitare ale produselor prin reducerea costurilor aferente losses & waste din procese (abordarea MCPD system)
 • INTRODUCERE ÎN CONTROLUL STOCURILOR (tipuri de stocuri; reducerea stocurilor; terminologie și definiții; costul stocării – exemplu)
 • INTRODUCERE ÎN SALES CONTROLLING (direcții de analiză; raportarea pe centre de profit)
 • INTRODUCERE ÎN SISTEMUL BUGETAR (tipuri de bugete; planificarea bugetară în 18 pași; relațiile bugetare; centre de responsabilități și rapoarte bugetare; bugete flexibile)

Alin POSTEUCĂ  este co-autorul cartii Manufacturing Cost Policy Deployment (MCPD) and Methods Design Concept (MDC): The Path to CompetitivenessEditura Productivity Press New York (USA), 2017. De asemenea, el este și autorul cărților Manufacturing Cost Policy Deployment (MCPD) Transformation: Uncovering Hidden Reserves of Profitability, Editura Productivity Press din New York (USA), februarie 2018 și Manufacturing Cost Policy Deployment (MCPD) Profitability Scenarios: Systematic and Systemic Improvement of Manufacturing Costs, Editura Productivity Press din New York (USA), octombrie 2018.

El este Managing Partner la EXEGENS®, a ajutat peste 200 de companii sa-si imbunatateasca procesele de afaceri (programe de consultanta si training in profitabilitate, productivitate si calitate). Are mai mult de 10 ani de experienta in consultanta si training in management si a sustinut programe de training/workshop pentru peste 4.000 de participanti.

 • El este Doctor in Economie, ASE Bucuresti;
 • El este Doctor in Inginerie, Universitatea Politehnica Bucuresti;
 • A efectuat Stagiul doctoral (Lean) și a absolvit cursul SixSigma la Linköping University Sweden, departamentul Quality Technology and Management;
 • Este absolvent MBA;
 • Este Expert Contabil – CECCAR Bucuresti;
 • Este formator autorizat CNFPA;
 • Este autorul sistemului de management Management Branding publicat in International Journal of Productivity and Performance Management – Editura Emerald (UK);
 • Este ”Emerald Reviewer” la International Journal of Productivity and Performance Management, Editura Emerald (UK);
 • Sustine constant activitati de consultanta si training in profitabilitate, productivitate si calitate;
 • A publicat numeroase articole si studii in tara si in strainatate;
 • Sustine in mod regulat prezentari in Conferinte si Congrese Internationale (Productivitate si Calitate).

Este membru al Society of Manufacturing Engineers – SME (USA), al Association for Manufacturing Excellence – AME (USA), al Society of Cost Management – SCM (USA), al CECCAR și colaborează strâns cu European Association of National Productivity Centres – EANPC (Belgium), cu World Confederation of Productivity Science WCPS (Canada) și cu World Academy of Productivity Science (Canada).

Prețul cursului: 

 • 1 persoană – 350 EUR/ participant;
 • 2 persoane – 320 EUR/ participant;
 • 3 persoane – 300 EUR/ participant.

Pentru participarea la ambele module ale cursului de Controlling, se acordă o reducere suplimentară de 10% la al doilea modul.

La tarifele menționate se adaugă TVA.

Se asigură: suport de curs în format fizic și electronic pe CD (mapa de training) și pauze de cafea. Costurile adiționale de masă, cazare și transport nu sunt suportate de către organizator.

Procedura de înscriere: Vă rugăm să completați formularul de înscriere de mai jos și să îl transmiteți la contact Exegens sau la fax 021 440 27 76. Pentru buna desfășurare a cursului, locurile sunt limitate.

Formular de inscriere Controlling I 8-9 Aprilie 2019 Cluj-Napoca – termen limită înscriere: 29 Martie 2019

Contact:

Mobil:
0743 048 696
0770 609 409

Tel./Fax: 021 440 27 76

Cine ar trebui sa participe: specialisti si manageri in Controlling, profesionisti in finante, manageri operatiuni, achizitii, IT, HR, vanzari, marketing, angajati in Supply Chain din companii de productie, distributie si servicii.

Metodologia training-ului: Training-ul ofera o abordare teoretica si practica. Metodologia training-ului include: prezentare PowerPoint, intrebari/ raspunsuri, discutii si workshop-uri in grupuri mici, recapitulari, exemple practice, demonstratii, studii de caz, simulari, jocuri de rol, invatarea participantilor de la alti participanti, brainstorming, rezolvarea practica de probleme aduse in discutie de catre participanti.

In-house training: Training-ul ”Controlling. Profitabilitatea afacerilor” precum si toate training-urile EXEGENS sunt disponibile si in varianta ”in-house”. Companiile trebuie sa aiba un anumit numar de participanti sau sa solicite mai multe tipuri de cursuri. Avantajul costului si al posibilitatii de a discuta si de a rezolva in timpul training-ului subiecte specifice companiei sunt doua mari avantaje pentru astfel de training-uri. Pentru detalii va invitam sa vizionati oferta de training-uri EXEGENS.

Servicii de consultanță: Exegens oferă totodată servicii de consultanță pentru a proiecta și implementa un Sistem de Management al Performanțelor, ajutând clienții să stabilească direcții simple și eficiente pentru a crește Productivitatea (cu pana la 150% a angajaților, a echipamentelor, a utilităților, a materialelor, a logisticii și a depozitării), pentru a îmbunătăți sistemul de Bugetare și de Calcul al Costurilor, pentru fundamentarea Numărului Corect de Angajați, pentru a avea un sistem excelent de Benckmarking și de Best Practice și pentru concepe un sistem de raportare a performanțelor prin Balanced Scorecard.  Pentru detalii va invităm să vizionați oferta de consultanță EXEGENS.