15, 16 Aprilie 2019 – Cluj-Napoca  

Provocări

Reducerea costurilor și competitivitatea prin preț reprezintă o provocare continuă pentru toate companiile, atât pentru viitoarele produse, cât mai ales pentru produsele deja existente. Un sistem performant de CONTROLLING presupune cunoașterea și îmbunătățirea continuă a costurilor, indiferent dacă sunteți companie mare sau mică, de producție, de servicii, de comerț sau de distribuție.

Soluții

Pentru a supraviețui pe piețele cu o competitivitate mare și pentru a realiza un profit rezonabil, Exegens® oferă companiilor o abordare sistemică și sistematică a cunoașterii și îmbunătățirii costurilor prin:

 • prezentarea interacțiunii dintre obiectivele de cunoaștere si de reducere a costurilor și celelalte obiective ale companiei;
 • prezentarea direcțiilor de proiectare si dezvoltare a unui sistem de costuri și de bugetare;
 • abordarea costurilor pentru fiecare familie de produse în parte;
 • determinarea nivelului costului unitar curent;
 • stabilirea țintelor de îmbunătățire continuă a costurilor în funcție de semnalele pieței;
 • identificarea oportunităților și a mijloacelor de îndeplinire a țintelor costurilor în funcție de pierderile (losses & waste) din procese;
 • dezvoltarea, implementarea și monitorizarea planurilor de îmbunătățire continuă a costurilor.

Rezultate

Cursul Controlling II. Reducerea costurilor și profitabilitatea permite participanților să înțeleagă rolul, obiectivele, conceptele și principiile activității de Controlling prin explicarea teoretică și practică a relațiilor dintre planificarea afacerilor, controlul acestora și îmbunătățirea continuă a proceselor și activităților.

Pentru companii, cursul Controlling II. Reducerea costurilor și profitabilitatea prin Exegens® oferă șansa de a îmbunătăți modul de abordare a strategiilor de reducere a costurilor, a problemelor curente ale costurilor din procese și de a forma manageri care să faciliteze îmbunătățirea consistentă a costurilor.

Din perspectivă individuală, programul de training Controlling II. Reducerea costurilor și profitabilitatea prin Exegens® poate spori și accentua cunoștințele și abilitățile dumneavoastră de cunoaștere și îmbunătățire continuă a structurii costurilor și a bugetelor, poate crește gradul de adaptabilitate la cerințele de performanță profesionale actuale și poate spori oportunitățile de dezvoltare a carierei.

Inovații manageriale Exegens® în acest curs:

EXEGENS® a dezvoltat un sistem de implementare a politicii de îmbunătățire continuă a costurilor (Manufacturing Cost Policy Deployment, MCPD). Principalele inovații manageriale sunt:

 • Manufacturing Cost Policy Deployment (MCPD);
 • Productivity Business Model (PBM);
 • Daily Cost Management (DCM);
 • Annual Manufacturing Improvement Budgets (AMIB);
 • Annual Manufacturing Cash Improvement Budget (AMCIB).

Aceste inovații manageriale sunt publicate de către  Dr. Alin Posteucă în cărțile:

Manufacturing Cost Policy Deployment (MCPD) Transformation: Uncovering Hidden Reserves of Profitability  – Editura Productivity Press New York (USA), februarie 2018.

Durata cursului ”Controlling II. Reducerea costurilor și profitabilitatea” este de 2 zile.

Ziua I

 • CONTROLLING (concept, direcții de dezvoltare, cost system design)
 • PRODUCTIVITY BUSINESS MODEL – concept Exegens®: (de la viziune, misiune, obiective și strategii la KPIs și master plan pentru reducerea costurilor prin productivitate; cost policy deployment)
 • CONTROLUL STOCURILOR (reducerea stocurilor; terminologie și definiții; costul stocării – exemplu; direcții și moduri de reducere a costurilor asociate Work in Process – WIP – concept Exegens®)
 • SALES CONTROLLING (direcții de analiză; raportarea pe centre de profit; analiza variațiilor vânzărilor; return on investment – ROI; prețul de transfer și implicații IAS/IFRS; direcții de creștere a vânzărilor și rolul productivității – concept Exegens®)
 • PLANIFICAREA ȘI SISTEMUL BUGETAR (centre de responsabilități, procesul bugetar detaliat în 18 pași – formular și exemplu complex; activity based budgeting; raportarea bugetară; formulare; profitability ratios analysis)
 • BUGETUL ȘI BUGETELE FLEXIBILE (tipuri de bugete; analiza variațiilor și bugetul flexibil – exemplu; decizii manageriale)

Ziua a II-a

 • PLANIFICAREA BUGETELOR DE ÎMBUNĂTĂȚIRE CONTINUĂ – concept Exegens®: Annual Improvement Budgets (produse existente și noi) și Annual Cash Improvement Budget
 • BUGETELE FINANCIARE (bugetul de capital; costul capitalului – exemplu; bugetul financiar vs. bugetul operațional; abordarea investițiilor)
 • MANUFACTURING COST POLICY DEPLOYMENT (MCPD) – concept Exegens®: Phase 1 (PLAN): Manufacturing Cost Policy Analysis (Step 1: Context and Purpose & Step 2: Targets and Means for MCI)
 • MANUFACTURING COST POLICY DEPLOYMENT (MCPD) – concept Exegens®: Phase 2 (PLAN): Manufacturing Cost Policy Development (Step 3: Annual Budgets for MCI & Step 4: Action Plan for MCI)
 • MANUFACTURING COST POLICY DEPLOYMENT (MCPD) – concept Exegens®: Phase 3: Manufacturing Cost Policy Management (Step 5: Engage the Workforce for MCI (DO), Step 6: MCI Performance (CHECK) & Step 7 (ACT):  Daily Management
 • MANUFACTURING COST POLICY DEPLOYMENT (MCPD) – concept Exegens®:  Efectele tangibile și intangibile asupra profitului țintă; exemple de reducere de costuri unitare – best practice Exegens®.

Alin POSTEUCĂ  este co-autorul cartii Manufacturing Cost Policy Deployment (MCPD) and Methods Design Concept (MDC): The Path to CompetitivenessEditura Productivity Press New York (USA), 2017. De asemenea, el este și autorul cărților Manufacturing Cost Policy Deployment (MCPD) Transformation: Uncovering Hidden Reserves of Profitability, Editura Productivity Press din New York (USA), februarie 2018 și Manufacturing Cost Policy Deployment (MCPD) Profitability Scenarios: Systematic and Systemic Improvement of Manufacturing Costs, Editura Productivity Press din New York (USA), octombrie 2018.

El este Managing Partner la EXEGENS®, a ajutat peste 200 de companii sa-si imbunatateasca procesele de afaceri (programe de consultanta si training in profitabilitate, productivitate si calitate). Are mai mult de 10 ani de experienta in consultanta si training in management si a sustinut programe de training/workshop pentru peste 4.000 de participanti.

 • El este Doctor in Economie, ASE Bucuresti;
 • El este Doctor in Inginerie, Universitatea Politehnica Bucuresti;
 • A efectuat Stagiul doctoral (Lean) și a absolvit cursul SixSigma la Linköping University Sweden, departamentul Quality Technology and Management;
 • Este absolvent MBA;
 • Este Expert Contabil – CECCAR Bucuresti;
 • Este formator autorizat CNFPA;
 • Este autorul sistemului de management Management Branding publicat in International Journal of Productivity and Performance Management – Editura Emerald (UK);
 • Este ”Emerald Reviewer” la International Journal of Productivity and Performance Management, Editura Emerald (UK);
 • Sustine constant activitati de consultanta si training in profitabilitate, productivitate si calitate;
 • A publicat numeroase articole si studii in tara si in strainatate;
 • Sustine in mod regulat prezentari in Conferinte si Congrese Internationale (Productivitate si Calitate).

Este membru al Society of Manufacturing Engineers – SME (USA), al Association for Manufacturing Excellence – AME (USA), al Society of Cost Management – SCM (USA), al CECCAR și colaborează strâns cu European Association of National Productivity Centres – EANPC (Belgium), cu World Confederation of Productivity Science WCPS (Canada) și cu World Academy of Productivity Science (Canada).

Prețul cursului: 

 • 1 persoană – 350 EUR/ participant;
 • 2 persoane – 320 EUR/ participant;
 • 3 persoane – 300 EUR/ participant.

Pentru participarea la ambele module ale cursului de Controlling, se acordă o reducere suplimentară de 10% la al doilea modul.

La tarifele menționate se adaugă TVA.

Se asigură: suport de curs în format fizic și electronic pe CD (mapa de training) și pauze de cafea. Costurile adiționale de masă, cazare și transport nu sunt suportate de către organizator.

Procedura de înscriere: Vă rugăm să completați formularul de înscriere de mai jos și să îl transmiteți  la contact Exegens sau la fax 021 440 27 76. Pentru buna desfășurare a cursului, locurile sunt limitate.

Formular de inscriere Controlling II 15-16 Aprilie 2019 Cluj-Napoca – termen limită înscriere: 5 Aprilie 2019

Contact:

Mobil:
0743 048 696
0770 609 409

Tel./Fax: 021 440 27 76

Cine ar trebui sa participe: specialisti si manageri in Controlling, profesionisti in finante, manageri operatiuni, achizitii, IT, HR, vanzari, marketing, angajati in Supply Chain din companii de productie, distributie si servicii.

Metodologia training-ului: Training-ul ofera o abordare teoretica si practica. Metodologia training-ului include: prezentare PowerPoint, intrebari/ raspunsuri, discutii si workshop-uri in grupuri mici, recapitulari, exemple practice, demonstratii, studii de caz, simulari, jocuri de rol, invatarea participantilor de la alti participanti, brainstorming, rezolvarea practica de probleme aduse in discutie de catre participanti.

In-house training: Training-ul ”Controlling. Profitabilitatea afacerilor” precum si toate training-urile EXEGENS sunt disponibile si in varianta ”in-house”. Companiile trebuie sa aiba un anumit numar de participanti sau sa solicite mai multe tipuri de cursuri. Avantajul costului si al posibilitatii de a discuta si de a rezolva in timpul training-ului subiecte specifice companiei sunt doua mari avantaje pentru astfel de training-uri. Pentru detalii va invitam sa vizionati oferta de training-uri EXEGENS.

Servicii de consultanță: Exegens oferă totodată servicii de consultanță pentru a proiecta și implementa un Sistem de Management al Performanțelor, ajutând clienții să stabilească direcții simple și eficiente pentru a crește Productivitatea (cu pana la 150% a angajaților, a echipamentelor, a utilităților, a materialelor, a logisticii și a depozitării), pentru a îmbunătăți sistemul de Bugetare și de Calcul al Costurilor, pentru fundamentarea Numărului Corect de Angajați, pentru a avea un sistem excelent de Benckmarking și de Best Practice și pentru concepe un sistem de raportare a performanțelor prin Balanced Scorecard.  Pentru detalii va invităm să vizionați oferta de consultanță EXEGENS.