5S – Implementarea și susținerea
Deși metoda 5S este baza managementului, adesea conceptul 5S ramâne pur și simplu un slogan destul de lipsit de sens în unele companii.
Adesea se întamplă ca după mai mulți ani de la ”finalizarea implementării 5S”, unii manageri să mai aibă încă întrebari de genul: ”De ce 5S la noi?”.
Managerii spun că încă se mai fac multe activități inutile, că multe activități au mari variații și sunt neregulate sau ca unele activități sunt peste puterea angajatilor de a fi îndeplinite. Efectele acestor activități se văd ușor: (1) spațiu folosit in exces, (2) calitate slabă, (3) oboseală excesivă și activități riscante ale oamenilor, (4) suprasoliciarea și degradarea forțată a echipamentelor, (5) WIP, (6) timpi lungi de inactivitate, (7) multe articole inutile la locurile de muncă, (8) încrederea scăzuta a clientilor și angajaților, (9) set-up lung etc.
In acest context, 5S necesita o implicare totală a managerilor: obiective si direcții clare pentru sortare si aranjare, 5S master plan, manuale 5S și fișe de audit 5S, proceduri clare, sistem de audit 5S sustinut continuu, training 5S etc.
Asadar, credeți că managerii sunt implicați cât ar trebui in implementarea și sustinerea reală a 5S?
Sursa: Alin Posteucă on LinkedIn