• Ce este Strategic KAIZEN_Exegens

Ce este Strategic Kaizen?

 22/06/2023
By Dr. Alin Posteucă

Strategic Kaizen Minute (1): Ce este Strategic Kaizen?

Strategic KAIZEN Transformation (SKT) este sistemul creat de către Dr. Alin Posteucă pentru a îmbunătăți strategic productivitatea pentru profitabilitatea țintă – fără investiții. SKT este o mentalitate managerială pentru îndeplinirea stării ideale a operațiunilor, starea de Synchronous Profitable Operations (SPO). SKT pune accentul pe îmbunătățirea continuă a tuturor factorilor productivității pentru a oferi o reducere majoră a costurilor operaționale.

Originea Strategic KAIZEN se regăsește în gândirea Manufacturing Cost Policy Deployment (MCPD). Primele cercetări ale dezvoltării SKT au început în anul 1996 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Primele aplicări practice SKT au fost la începutul anilor 2000 în companii din industria auto. Prima publicare a conceptului a fost în anul 2017 în cartea intitulată Manufacturing Cost Policy Deployment (MCPD) and Methods Design Concept (MDC) – Editura Taylor & Francis – CRC Press (New York, USA). Apoi SKT a fost publicat în cărțile din anii 2018, 2019, 2020 și 2023 scrise de către Dr. Alin Posteucă la editura Routledge (USA/UK).

Dezvoltarea, promovarea și suportul pentru consultanța SKT este realizată de către Exegens® – companie independentă de consultanță. Din 2011 implementarea SKT se face în 7 procese (din 2018 la nivel internațional). Implementarea SKT se adaptează la sistemele proprii de management ale companiei beneficiare. În medie, implementarea durează aproximativ 2 ani pentru a trece de la primul proces la procesul final, în mod consistent și persistent.

Scopul SKT este de a genera profitul operațional marginal țintă prin eliminarea și prevenirea constrângerilor și pierderilor (losses sau intrări care nu sunt utilizate eficace și waste sau intrări în exces) care stau în calea reducerii costurilor operaționale (costul de transformare și costul cu materialele) și a îmbunătățirii cash-flow-ului pe întregul flux de realizare al produselor.

Principiul de bază al SKT: zero cost of losses and waste. Metodele de îmbunătățire strategică a productivității sunt aplicate strict pentru a maximiza valoarea adăugată pentru companie (prin îndeplinirea takt profit) și pentru clienți (prin îndeplinirea takt time). Reducerea sau eliminarea strategică continuă a elementelor non value added legate de timpi (losses) și de materiale (waste) în funcție de scenariul de vânzări, în creștere (prin maximizarea eficacității în special) sau în scădere (prin maximizarea eficienței în special) conduce la satisfacerea concomitentă și continuă a așteptărilor tuturor parților interesate, în special ale acționarilor, ale clienților și ale salariaților.

Strategia SKT este pentru a obține un avantaj competitiv printr-o abordare concomitentă de sus în jos și de jos în sus, prin dezvoltarea continuă a oamenilor (training, coaching și împuternicirea oamenilor pentru auto-învățare), a proceselor (standardizarea și alinierea proceselor, metodelor de muncă inovative și instrumentelor și transferarea celor mai bune practici) și a organizației (promovarea și susținerea SKT) în mod holistic. In acest fel, nu există limită pentru îmbunătățirile noastre strategice și operaționale ale productivității pentru o profitabilitate robustă pe termen scurt, dar mai ales pe termen mediu și lung.

Ce este Takt Profit? Este diferența dintre situația actuală și situația ideală a operating profit margin pentru un produs sau o familie de produse fără a implica investițiile. Takt Profit este profitul țintă pe minut în operațiunea bottleneck. Pașii de bază pentru îmbunătățirea takt profit sunt:

  1. măsurarea întregului potențial de creștere a productivității totale fără investiții (KPI-urile și colectarea datelor privind losses, waste și costuri; KAIZENshiro Costing),
  2. definirea clară a takt profit-ului ideal și țintă anual (determinarea zero KAIZENshiro Costing);
  3. detaliarea stratificată a KAIZENshiro Costing & Budgeting la nivel de procese și pe total (KAIZENshiro costing la nivel de activitate, echipament, proces, modul, departament, produs, client, furnizor) și
  4. înțelegerea clară a celor mai fezabile oportunități de îmbunătățire strategică a takt profit-ului anual (reconcilierea financiară și operațională; formarea echipelor pentru derularea proiectelor Strategic Kaizen exact când este nevoie).

Takt Proft menține continuu direcția SKT pentru îndeplinirea obiectivului primordial al companiilor – profitul operațional marginal. Takt Proft planifică și controlează continuu și simultan îmbunătățirile din punct de vedere financiar și operațional. Takt Proft oferă calea către starea ideală a operațiunilor – synchronous proftable operations. SKT se bazează pe MUNCA ÎN ECHIPĂ. Totul devine mai ușor când oamenii lucrează împreună în echipe interdepartamentale, urmând o metodologie comună pentru a obține concomitent și continuu rezultatele financiare și operaționale așteptate. În acest fel, Takt Profit este steaua polară a SKT.

Share:
Strategic productivity and profitability consultant and researcher, Alin Posteucă, Ph.D., Ph.D. is transforming the way companies approach their strategic transformation. With over 20 years of management consulting experience, Posteucă has created effective concepts such as Strategic Kaizen, Takt Profit, KAIZENshiro Budgets and Costing. His research on production flow has led to innovative breakthroughs in strategic and operational productivity improvement.

Posteucă's investigation into typologies of losses and waste has identified feasible improvements that can achieve the ideal state of production flow, known as Synchronous Profitable Operations (SPO). His Takt Profit model allows the optimization of production planning, transforming profit per minute into objectives for strategic improvements achieved through Strategic Kaizen projects.

Posteucă's research has led to increased effectiveness in strategic improvements and has set the stage for future productivity in the world of manufacturing technology. He is laureate of the Romanian Academy of the "Traian Vuia" Prize, the highest scientific prize in Romania.