• Strategic Kaizen for Operational Excellence_production strategy

Strategic KAIZEN for Operational Excellence

 20/07/2023
By Dr. Alin Posteucă

Cum accelerează Exegens strategia producției

Seria productie: PC – 01

Volumul 1, Numărul 1

In fiecare industrie, top managerii trebuie să facă față unui nivel de incertitudine si adaptabilitate fără precedent.

Este evident faptul că nu se mai poate vinde profitabil orice se produce. Întărirea competitivității prin optimizarea reorganizării profitabile a producției este vitală. Adesea top managerii au provocări din ce în ce mai inedite și au solicitări cum ar fi:

 • ”am dori să optimizăm structurile noastre de producție și de supply chain și să ne consolidăm competitivitatea în costuri”,
 • „căutăm să ne reevaluăm fluxul de producție și să reducem costurile deoarece producția este în scădere și trebuie să ne clarificăm noile funcții și poziții necesare în fabrică” sau
 • ”nu suntem siguri că metodele de producție curente sunt optime pentru noi (…) având în vedere produsele noastre viitoare, nu știm cum să dezvoltăm cele mai profitabile metode de producție”.

De ce tot mai multe companii vin la Exegens pentru a fi ajutate să treacă cu succes peste aceste provocări? Răspunsul Exegens este simplu: noi ne bazăm pe experiența excepțională a clienților noștri și o transformăm într-un parteneriat.

Strategiile bazate pe crestere cu orice cost sunt de domeniul trecutului. Aproape 50% dintre companiile care au preocupări intense de imbunătatire a costurilor nu isi ating obiectivele .

Subiectele speciale de interes din acest număr:

 • Recunoașterea nevoii de reconstruire a sistemelor de producție
 • Necesitatea stabilirii țintelor pentru reducerea științifică a costurilor
 • Urmărirea creșterii continue a valorii companiei
 • De la înțelegerea profundă a trendurilor la simulările KAIZENshiro Budgets
 • The Strategic Kaizen Master Plan

Abordarea Exegens

Programul nostru are o abordare inovativă a dezvoltării strategiei profitabile a producție care pleacă de la acceptarea faptului că nivelul de competiție în costuri a devenit excesiv și companiile au nevoie de reformarea structurilor de producție pentru supraviețuire. Pentru unele companii, reformarea structurilor de producție este impusă de revoluția industrială în desfășurare, cum ar fi proiectarea si realizarea automobilelor electrice și a noilor lor componente.

Recunoașterea nevoii de reconstruire a sistemelor de producție pentru a face față nivelului costurilor și al progresului tehnologic este o mare provocare pentru mulți top manageri.

Cheia succesului constă în unificarea: ”strategiei”, ”tehnologiei și oamenilor” și ”reducerea costurilor prin productivitate”.

Productivitatea totală pentru consolidarea competitivităţii costurilor

Conceptul nostru se bazează pe stabilirea țintelor de reducere a costurilor în mod științific pentru toate structurile de costuri (costul cu manopera, costul cu materia primă, costurile echipamentelor, cheltuielile de administrare și de vânzare) și pe baza identificării științifice continue a nivelului non-productivității și non-calității transpuse in costuri (KAIZENshiro Costing) – cu impact in R&D, productie, supply chain și birouri.

Pentru a căuta să îmbunătățim continu valoarea afacerii clienților noștri suntem atenți la punctele tari și punctele slabe ale fiecărui produs/proces/tehnologie și ale climatului și culturii. Pe baza țintelor proiectate de reducere a costurilor pentru grupe de produse pentru anii care vin și pe baza nevoii creșterii valorii afacerilor clienților noștri, noi dezvoltăm trenduri posibile și simulări de profitabilitate prin determinarea KAIZENshiro Budgets și Ideal Takt Profit.

”misiunea Strategic Kaizen este indeplinirea stării ideale a operatiunilor : operatiuni profitabile sincrone.”
Alin Posteucă, 2023, Taylor & Francis – Routledge, New York, US

The Strategic Kaizen Master Plan

Previziunile și scenariile de vânzări, în creștere sau în scădere, previziunile costurilor unitare și simularea evoluției KAIZENshiro Costing și Budgeting fac parte din munca noastră curentă privind construirea strategiei profitabile a producție clienților noștri.

Plecând de la simulările succesive ale KAIZENshiro Budgets definim provocările de reorganizare a fluxului de producție și a supply chain și planificăm soluțiile fezabile posibile prin dezvoltarea Strategic Kaizen Master Plan, cum ar fi:

a) optimizarea nivelului de stocuri,
b) creșterea eficienței aprovizionării/producției/distribuției/birourilor,
c) raționalizarea produselor și a specificațiilor produsului prin reproiectarea inovativă a metodelor de muncă,
d) reducerea pe scară largă a WIP,
e) reexaminarea funcțiilor, reorganizarea administrativă și a departamentelor indirecte de producție,
f) creșterea productivității operatorilor și a echipamentelor,
g) creșterea nivelului de calitate etc.

Rezultatele Strategic Kaizen sunt:

 • scenarii optime de profitabilitate prin creșterea productivității;
 • optimizarea producției și integrarea noilor funcții (în inginerie industrială, în managementul costurilor, în îmbunătățirea continuă etc);
 • proiectarea de noi metode de producție conform cu diagrama secvențelor de producție, layout redesign etc.

Conceptul Exegens are o caracteristica majoră care constă în implementarea fiecărui pas al Strategic Kaizen Master Plan cu scopul de a spori competitivitatea costurilor. Pașii constau în efectuarea de anchete preliminare aprofundate de reducere a costurilor, scenarii și reproiectarea achizițiilor și realizarea de scenarii pentru un nou model de profitabilitate prin creșterea productivității.

Cei trei pașii majori de implementare a Strategic Kaizen Master Plan prin Exegens sunt:

(1) proiectarea politicilor de bază și verificarea condițiilor curente;

(2) selectarea sistemului de producție de baza și

(3) proiectarea detaliată a operaitunilor pentru starea de Synchronous Profitable Operations – SPO.

Rezultate: cheia succesului

Cheia succesului constă în unificarea cu succes a: (1) strategiei, (2) tehnologiei și oamenilor și (3) costurilor.

Este esențial să folosiți cât mai bine aceste 3 puncte forte în construirea strategiei de producție profitabile.

Cooperarea oamenilor in proiectele Strategic Kaizen și mobilizarea deplină a top managerilor in jurul KAIZENshiro Budget și Takt Profit este cheia pentru implementarea cu succes a programului Exegens pentru accelerarea strategiei producției cu scopul de a stăpâni și reduce continuu costurile.

Share:
Strategic productivity and profitability consultant and researcher, Alin Posteucă, Ph.D., Ph.D. is transforming the way companies approach their strategic transformation. With over 20 years of management consulting experience, Posteucă has created effective concepts such as Strategic Kaizen, Takt Profit, KAIZENshiro Budgets and Costing. His research on production flow has led to innovative breakthroughs in strategic and operational productivity improvement.

Posteucă's investigation into typologies of losses and waste has identified feasible improvements that can achieve the ideal state of production flow, known as Synchronous Profitable Operations (SPO). His Takt Profit model allows the optimization of production planning, transforming profit per minute into objectives for strategic improvements achieved through Strategic Kaizen projects.

Posteucă's research has led to increased effectiveness in strategic improvements and has set the stage for future productivity in the world of manufacturing technology. He is laureate of the Romanian Academy of the "Traian Vuia" Prize, the highest scientific prize in Romania.