On-site Training + Workshop

5S – Organizarea locului de muncă & Control vizual: Pilonii unui loc de muncă vizual și sigur

On-site Training (2 zile) + Workshop (1 zi)

Prin acest training, la nivelul operatorilor și al echipelor de lucru, Exegens® vă poate ajuta să implementați 5S în organizația Dumneavoastră și să obțineți imediat creșteri în productivitate, în siguranța la locul de muncă și în moralul angajaților.

5S sunt inițialele a cinci cuvinte în limba japoneză (Seiri/ Sortare, Seiton/ Aranjare, Seiso/ Curățare, Seiketsu/  Standardizare, Shitsuke/ Permanentizare).

5S este activitatea fundamentală de îmbunătățire a activității pentru multe afaceri. 5S a fost recunoscută ca tehnica de bază pentru strategiile companiilor de clasă mondială (World Class Manufacturing). 5S nu se referă doar la curățarea locurilor de muncă, ci se referă la organizarea funcțională a locurilor de muncă, așadar munca poate fi făcută mai eficient, mai sigură și într-un mediu de lucru mai puțin frustrant.

Controlul vizual este un concept complementar tehnicii 5S, care ajută la susținerea programului de standardizare a locurilor de muncă, la eliminarea pierderilor și la creșterea performanțelor (KPI: PQCDSM sau Productivitate, Calitate, Cost, Livrare, Siguranță și Moral/ Motivație).

Sortare: Separați lucrurile de care aveți nevoie de cele de care nu mai aveți nevoie și păstrați la postul de muncă numai lucrurile de care aveți nevoie. Debarasați-vă de articolele care nu sunt necesare.

Ordonare: Așezați și identificați cu grijă articolele de care aveți nevoie. Desemnați un loc pentru fiecare lucru, astfel încât oricine să îl poată găsi. Puneți întotdeauna lucrurile la loc, în spațiile desemnate.

Curățenie: Faceți curățenie. Mențineți întotdeauna un loc de muncă curat și strălucitor. Identificați de ce se murdăresc lucrurile.

Standardizare: Deveniți un model de adeziune la standardele primilor 3S și încurajați-i și pe alții să le urmeze. Faceți reguli și proceduri pentru a promova un mediu de lucru plăcut, până ce primele 3S devin a doua natură a fiecăruia.

Susținere: Mențineți și aplicați primii 4S. Deveniți meticuloși în păstrarea și punerea lucrurilor în ordine și curățenie.

Principii și țintele de atins prin aplicarea unui program 5S sunt: simplificarea mediului de lucru, reducerea activităților care nu adaugă valoare, îmbunătățirea eficienței și eficacității, reducerea pierderilor, îmbunătățirea calității, îmbunătățirea siguranței la locul de muncă.

Cuprinsul training-ului:
Ziua I

1) De ce sunt necesari cei 5S? 20 de atitudini ale angajaților români în cadrul proiectelor 5S. Introducerea în 5S. Viziunea, obiectivele și poziționarea 5S în companii. Organigrama companiei și 5S. Beneficiile 5S. Pregătirea managerială a unui program 5S. Controlul Vizual.

2) Descrierea sumară a celor 5S.

3) Descrierea detaliată a primului pilon 5S: Sortarea (pași; criterii de sortare pentru zonele productive, pentru birouri și pentru depozite;  Strategia Red-Tag în 6 pași; Studiu de caz etc.).

4) Descrierea detaliată a celui de-al doilea pilon 5S: Aranjarea (pași, codul de culori, 17 principii de ergonomie; aranjarea în zonele productive, în birouri (documente/ fișiere) și pentru depozite; Studiu de caz etc.).

Ziua II

5) Descrierea detaliată a celui de-al treilea pilon 5S: Curățarea (15 nevoi stringente; 3 faze pentru curațarea echipamentelor; 5 pași ai curățeniei; Exemplu de inspecții pe puncte de curățare etc.);

6) Descrierea detaliată a celui de-al patrulea pilon 5S: Standardizarea (nevoi pentru standardizare; 3 nivele pentru menținerea primilor 3S; Five-Minute 5S; checklist detaliat; checklist sumar pentru zonele productive – 25 de intrebari – și pentru zonele de birouri – 25 de intrebări; exemple de standarde – curațare, lubrefiere, inspecție etc.).

7) Descriere detaliată a celui de-al cincilea pilon 5S: Disciplina (15 nevoi; direcții de dezvoltare a disciplinei; strategii de susținere 5S; visual management etc.).

8) Desfășurarea programului 5S la nivel de firmă (proiecte inițiale și de menținere a sistemului).

Discuții libere. Exemple Video.

Cine ar trebui să participe: manageri, ingineri, supervizori de producție, facilitatori, șefi de echipă, maiștri, operatori.

5S & Control vizual pentru birouri

On-site Training (2 zile) + Workshop (1 zi)

Activitățile de birou și de servicii reprezintă în ziua de azi un izvor important al potențialelor surse de îmbunătățire a productivității companiilor din orice colț al lumii. Deși activitățile administrative și din birouri decid 60% din costurile unui organizații, de cele mai multe ori acestea sunt considerate ca fiind mai puțin importante decât departamentele cele direct productive. Mai mult, 80% dintre costuri sunt deja stabilite încă din faza de cercetare-dezvoltare-proiectare a noilor produse. Fază care în mare parte se află în birourile companiilor în diverse departamente.

Pentru a crește productivitatea și a atinge organizarea Lean, activitățile din birouri trebuie să acorde tot sprijinul operațiunilor productive pentru a elimina pierderile.

5S pentru birouri atacă în mod direct timpii lungi de răspunsuri, serviciile de calitate redusă către clienți, problemele de calitate ale clienților, crizele de management și costurile ascunse.

Exegens® oferă o abordare sistematică a 5S-ului pentru birouri furnizând pas cu pas detaliile de implementare și aplicare. Această abordare a 5S pentru birouri include formulare, foi de lucru, checklist-uri, forme de audit și fotografii pentru a prezenta într-un mod prietenos valorile 5S în vederea implementării.

Cuprinsul training-ului 5S pentru birouri (5S for Office)

 1. Despre 5S
 2. De ce este necesar 5S în birouri?
 3. Despre pierderile din birouri.
 4. Pregătirea proiectului (20 de pași)
 5. Analiza zonelor
 •  S1 – Sortarea (Seiri / Sort)
 • S2 – Aranjarea (Seiton / Set in order)
 • S3 – Curățare (Seiso / Shine)
 • S4 – Standardizarea (Seiketsu / Standardizing)
 • S5 – Permanentizarea (Shitsuke / Sustain)

Cine ar trebui să participe: manageri, operatori la birou.

5S pentru management

On-site Training (1 zi) + Workshop (1 zi)

Prin acest training, Exegens® ajută managementul firmei Dumneavoastră să înțeleagă implicațiile unui program 5S din punct de vedere managerial. Afirmația cardinală de la care se pleacă este: fără sprijinul total al top managementului, programul 5S nu există.

Obiectivele training-ului sunt:

 1. Explicarea obiectivelor 5S privind pierderile, organizarea locurilor de muncă, calitatea, siguranța și sănătatea la locul de muncă și performanțele operaționale;

 2. Explicarea conexiunilor dintre obiectivele afacerii Dumneavoastră și programul 5S;

 3. Oferirea imaginii pentru fiecare pas al programului 5S;

 4. Prezentarea de exemple și analiza avantajelor 5S;

 5. Discutarea principalelor rezistențe ale angajaților privind implementarea programului 5S;

 6. Discutarea punctelor cheie de succes a programului 5S;

 7. Prezentarea documentelor manageriale ale programului 5S.

Prin această prezentare, managementul firmei dumneavoastră va:

 1. avea o imagine globală asupra proiectului 5S;

 2. putea crea o cultură și un leadership 5S și apoi Lean/TPM;

 3. avea o vizibilitate în afacere atât înainte, cât mai ales după programul 5S.

Cuprinsul training-ului 5S pentru management:

 1. Viziunea și obiectivele fundamentale ale 5S;
 2. Metodologia și documentele 5S;
 3. Desfășurarea programului 5S la nivel de firmă;
 4. Sistemul de raportare managerială 5S;
 5. Studii de caz;
 6. Recomandări pentru management pe parcursul programului 5S;
 7. Abordarea îmbunătățirii continue;
 8. După 5S.

Cine ar trebui să participe: top managementul, facilitatori, manageri.

5S pentru siguranță

On-site Training (1 zi) + Workshop (1 zi)

Prin acest training, Exegens® vă ajută să implementați 5S pentru sistemul de siguranță și sănătate a muncii. Noi furnizăm metoda de implementare pas cu pas și toate instrumentele și documentele ajutătoare. Sistemul 5S for Safety prin Exegens®, ca o importantă dimensiune a productivității în general, nu numai a productivității muncii, răspunde la întrebarea: Cum poate 5S să fie utilizat pentru a îmbunătăți siguranța la locul de muncă?

Prin 5S, prin controlul și prevenirea accidentelor, se pot rezolva mai mult de 60% din problemele de siguranță de la locul de muncă.

Exegens® a conceput responsabilitățile pentru asigurarea Safety pentru toate persoanele implicate în programul 5S, de la General Manager la Project Team.

Cuprinsul training-ului 5S pentru siguranță:

 1. Despre 5S pentru Safety;

 2. Conceperea planului pentru Safety;

 3. Formarea echipelor pentru Safety și Action Plan;

 4. Performanțele pentru Safety (Safety Audit/Visual Control);

 5. Identificarea și analiza cauzelor pentru problemele de Safety;

 6. One-Point Lesson pentru Safety (Best Practices);

 7. Standardizarea pentru Best Practices in Safety.

Cine ar trebui să participe: top managementul, facilitatori, manageri, operatori.

Solicită mai multe detalii:

  Share: