On-site Training (1 zi) + Workshop (2 zile)

Prin acest training de Eficacitatea totală a echipamentului (Overall Equipment Effectiveness – OEE), Exegens® vă oferă abordarea mentenanței total productive (Total Productive Maintenance – TPM) a cărui obiectiv este creșterea eficienței echipamentelor și implicit a fiecărei piese a echipamentelor. Pentru a maximiza eficiența echipamentelor vă este necesar un instrument care să vă ajute să înțelegeți problemele echipamentelor și pașii necesari pentru a elimina aceste probleme. Cheia acestei înțelegeri a echipamentului este Eficacitatea totală a echipamentului (Overall Equipment Effectiveness – OEE). Cu ajutorul OEE putem ști cât de bine funcționează un echipament. Pentru calculul procentual al OEE se au în vedere trei elemente interconectate: timpul actual de funcționare al mașinii, calitatea produselor când mașina este oprită (the machine is turning out) și calitatea produselor realizate.

O definiție scurtă: OEE este îmbunătățirea modului de lucru al echipamentelor. OEE nu ne va spune nouă dacă avem probleme. Tot clienții ne spun asta. OEE ne ajută să analizăm problemele și să facem îmbunătățiri. Dezvoltarea OEE oferă grupurilor de lucru o cale de a măsura și analiza problemele echipamentelor ca parte a Definirii, Măsurării, Analizei, Îmbunătățirii și Controlului. Așadar OEE poate fi o parte a tehnicii SixSigma din perspectiva abordării Lean SixSigma. OEE definește performanțele așteptate de la echipamente, măsoară aceste performanțe și furnizează o structură a pierderilor pentru a fi analizate și îmbunătățite. Prin OEE se asigură și Controlul modului de funcționare al echipamentelor.

Privit simplu, OEE măsoară: disponibilitatea, performanța și calitatea ieșirilor pentru echipamente.

Acest training:

 • oferă o imagine de ansamblu pentru oricine este implicat în implementarea TPM;

 • explică importanța OEE în conexiune cu valoarea adăugată;

 • explică conceptele OEE cum ar fi disponibilitatea (availability), performanța, calitatea și tipurile de pierderi majore pentru echipamente;

 • descrie pașii de colectare și procesare a datelor OEE și raportează rezultatele;

 • oferă conexiunile cu alte abordări utilizate pentru reducerea pierderilor legate de echipamente cum ar fi: mentenanța autonomă, kobetsu kaizen, SMED, Poka Yoke și Analiza P-M.

Cuprinsul training-ului:

 • Introducere în TPM și OEE
 • De ce este OEE important?
 • Rolul operatorilor și OEE
 • Echipamentul și pierderile asociate
 • Măsurarea OEE – Excel
 • Îmbunătățirea OEE
 1.   Analiza 5 De ce?
 2.   Mentenanța autonomă
 3.   Kobetsu Kaizen
 4.   Smed
 5.   Poka Yoke
 6.   Analiza P-M
 • Exemple de calcul și analize

Cine ar trebui să participe: directori de fabrică, directori de producție, ingineri șefi, ingineri de mentenanță, ingineri industriali, manageri de îmbunătățire continuă, directori de resurse umane, supervizori, ingineri de proces, team leaderi producție, manageri de departamente, maiștri, operatori.

Solicită mai multe detalii:

  Share: