• Strategic Kaizen_Profitabilitate țintă fără investiţii_ciclul in 10 pași

Profitabilitatea tinta fara investitii

 25/05/2023
By Dr. Alin Posteucă

Prioritățile strategice ale creșterii profitabilității pentru anul în 2023 și pentru anii care vin se bazează în proporție de 35% pe salvarea costurilor și doar 27% pe investiții noi. Dezvoltarea unui nou model de afacere care să nu implice investiții este în vizorul a 51% dintre liderii din 11 sectoare de afaceri cheie de la nivel global (PwC’s Strategy&).

În viața de zi cu zi a companiilor, performanța anuală insuficientă a profitabilității operaționale se datorează diferenței dintre: (1) profitul țintă operațional anual stabilit de manageri pe baza planului de profit pe termen lung și (2) nivelul estimat și mai ales realizat al profitului operațional pe baza bugetului costurilor fixe și al costul variabil estimat, ținând cont de volumul de activitate sau de capacitatea disponibilă.

Pentru a contracara această diferență, managerii trebuie să identifice legăturile dintre strategia de îmbunătățire a costurilor și operațiuni pentru a determina științific toate sursele de eliminare a acestei diferențe (sau SHIRO; ținta posibilă de reducere fezabilă a costurilor prin creșterea productivității). Pentru a realiza ținta anuală a TAKT PROFIT, implicit a profitului operațional țintă anual, această diferență este vizibilă în Bugetul KAIZENshiro și dusă la îndeplinire de către proiectele anuale Strategic KAIZEN.

Așadar, executarea cu succes a strategiei de îmbunătățire a costurilor are două reguli de bază: (1) urmărirea ciclului de Bugetare KAIZENshiro care leagă strategia de îmbunătățire a costurilor de operațiuni și (2) aplicarea conceptelor transformării Strategic Kaizen în fiecare fază a ciclului.

Prin crearea unui ciclu a îndeplinirii anuale a profitabilității țintă în 10 pași, managerii pot îndeplini în mod continuu și simultan așteptările financiare și operaționale ale companiei fără investiții astfel:

  1. efectuați analize strategice ale afacerii și analize strategice ale reducerii necesare a costurilor pentru atingerea profitului operațional țintă;
  2. definiți nivelul ideal al Speed-Based Target Profit sau nivelul maxim fezabil de creștere a productivității fără investiții în special;
  3. formulați strategia de îmbunătățire a costurilor pe produse și/sau pe familii de produse in convergență cu profitul operational țintă anual;
  4. definiți scenariile de creștere a productivității în corelație cu planul de profit anual și cu ținta Takt Profit anuală;
  5. măsurați continuu nivelul losses (intrări utilizate in mod ineficient – timpi) și waste (intrări în exces – materiale) din operațiuni pentru maximizare valorii clientului;
  6. stabiliți ținte strategice de îmbunătățire a costurilor aferente losses și waste la nivel de operațiuni pentru fiecare produs și/sau familie de produse;
  7. stabiliți lista celor mai eficace și eficiente proiecte Strategic Kaizen anuale la nivel de operațiuni pentru a realiza Shiro (ținta fezabilă de reducere de cost pentru a îndeplini ținta Takt Profit anuală);
  8. dezvoltați bugetul KAIZENshiro și stabiliți obiectivele de reducere de cost pentru manageri;
  9. implementați la timp și complet proiectele Strategic Kaizen pentru a îndeplini bugetul KAIZENshiro;
  10. evaluați efectele financiare și operaționale ale proiectele Strategic Kaizen în conexiune cu strategia anuală de reducere de costuri pe produse și/sau pe familii de produse și pe total companie și în concordanță cu strategia companiei.

Așa cum știm cu toții, pe zi ce trece, este din ce în ce mai evident că gestionarea tradițională a profitabilității nu mai este suficientă. Presiunile asupra costurilor necesită dezvoltarea unui plan dedicat stăpânirii lor. Este necesară implementarea unui nou model de afacere pentru stăpânirea simultană a costurilor, a calității și a livrărilor în mod strategic pentru a realiza continuu profitul țintă operațional indiferent de trendul vânzărilor, in creștere sau in scădere. Asta face Strategic Kaizen Transformation (SKT).

Începeți crearea profitabilității țintă prin productivitate aplicând SKT. Un proiect pilot Strategic Kaizen Transformation de o lună adaptat la specificului companiei tale este primul pas. Am fi fericiți să găsim împreună soluțiile la provocările tale specifice. Contactează-ne.

Share:
Dr. Alin Posteucă is a consultant in productivity and profitability, CEO of Exegens® and the author of Manufacturing Cost Policy Deployment (MCPD) and Speed-Based Target Profit (SBTP) concepts. His major research areas include manufacturing policy deployment, manufacturing cost improvement and visible profitability of operational excellence by improving productivity. His recent research includes the impact of Industry 4.0 on planning and developing synchronous profitable operations and on information systems of cost and budget in order to substantially improve the operational unit costs.

He has been actively involved in various industrial consulting and training projects for more than 20 years, delivering training/ workshop programs in Productivity, Innovation, Business Transformation and Leadership for over 5,000 participants.

He has a Ph.D. in Industrial Engineering and a Ph.D. in Managerial Accounting. He has an MBA Degree and a BA Degree in Accounting and Computer Science and he is certified Public Accountant in Romania. He has published in various research journals and presented papers at numerous conferences and congresses regarding Productivity, Profitability and Industrial Engineering.

Dr. Alin Posteucă is the author of Manufacturing Cost Policy Deployment (MCPD) and Speed-Based Target Profit (SBTP) concepts, published in four books at Productivity Press – Routledge/ CRC, New York (USA).